BOTOX® (BOTULINETOXINE)

Veel rimpels in het gezicht ontstaan door het bewust en onbewust aanspannen van de spieren vlak onder de huid. Door botulinetoxine in een bepaalde spier te injecteren, vervagen of verdwijnen ontsierende fronsrimpels, kraaienpootjes en horizontale lijnen op het voorhoofd.

WAT IS BOTOX?

Botox is een merknaam voor botulinetoxine: een natuurlijk eiwit dat de spieren ontspant. De stof wordt in de cosmetische branche gebruikt om rimpels tegen te gaan. Botox heeft naast de cosmetische toepassingen ook medische toepassingen en wordt bijvoorbeeld gebruikt tegen tandenknarsen, migraine en overmatig zweten.

Botox bestaat uit het natuurlijke eiwit botulinetoxine dat door bepaalde bacteriën wordt geproduceerd. Dit eiwit verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, waardoor de spieren verslappen en rimpels worden glad getrokken. Na enige tijd herstelt de spier zich weer, waardoor de werking van botulinetoxine tijdelijk is. Tevens blokkeert het de werking van zenuwen die de zweetklieren prikkelen, waardoor voorkomen wordt dat de klieren zweet produceren.

WAT DOET BOTOX MET RIMPELS?

Veel rimpels in het gezicht ontstaan door het willekeurig of onwillekeurig aanspannen van spiertjes vlak onder de huid. Dit zijn vooral de voorhoofdslijnen, fronsrimpels (tussen de wenkbrauwen) en de kraaienpootjes (aan weerszijde van de ogen). Botulinetoxine blokkeert de prikkeloverdracht van de zenuw naar de spier, zodat deze tijdelijk minder krachtig wordt. Dit proces duurt ongeveer 1-2 weken en het effect houdt een aantal maanden aan. Daarna neemt de mogelijkheid om de spiertjes aan te spannen weer langzaam toe.

WAAROM RIMPELS BEHANDELEN?

Mensen die veel fronsen kunnen soms ongewild een norse of boze gelaatsuitdrukking hebben. Bovendien kunnen fronsrimpels uiteindelijk ‘in de huid blijven staan’. Ook bij ontspannen gezichtsspieren blijven de rimpels dan aanwezig. De botulinetoxine behandeling helpt derhalve ook rimpels te voorkomen. Mensen die behandeld zijn met botulinetoxine vertellen vaak dat de behandelde huidgebieden ontspannen aanvoelen. Voor sommigen is dit gevoel alleen al voldoende om de behandeling te laten herhalen.

BEHANDELING

De botulinetoxine vloeistof wordt geïnjecteerd in de betreffende spiertjes. Deze injecties voelen aan als “speldenprikjes” en zijn over het algemeen goed te verdragen. Een verdoving is niet nodig.

Voor- en nadelen van botox


Wanneer u een botox behandeling overweegt is het belangrijk om van tevoren goed op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van zo’n behandeling. De voordelen kennen de meeste mensen wel: botox is een zeer veilig middel dat effectief tegen rimpels werkt en ook preventief kan worden ingespoten. Een bekend nadeel is dat een teveel aan botox vervelende gevolgen kan hebben, zoals een emotieloze uitstraling of hangende oogleden. Wij vertellen u graag meer over de belangrijkste voor- en nadelen van een botox behandeling.

BEKIJK HIER DE VOOR- EN NADELEN VAN BOTOX

BIJWERKINGEN

Na de inspuiting kan er ter plekke roodheid en lichte zwelling zichtbaar zijn. Deze verschijnselen trekken snel weg. Soms wordt bij het prikken een bloedvaatje geraakt waardoor een kleine bloeduitstorting kan ontstaan. Bijwerkingen die kunnen voorkomen hangen af van de locatie waar geprikt wordt. Mogelijke, maar uiterst zeldzame bijwerkingen zijn tijdelijke hoofdpijnklachten, griepachtige symptomen, allergische reacties en een afzakkende wenkbrauw. 1 á 2% van de mensen heeft antistoffen tegen botulinetoxine, bij hen heeft de behandeling geen of onvoldoende effect.

WANNEER BEHANDELT DE ARTS NIET?

De behandeling wordt niet uitgevoerd als u zwanger bent, overweegt om zwanger te worden, als u borstvoeding geeft, als u lijdt aan spierproblemen, een actieve infectie op de insteekplaats heeft, antibiotica of spierontspannende middelen gebruikt, recent een tetanusinjectie heeft gehad of als u bekend bent met een allergie voor botulinetoxine of één van de bestanddelen van het te injecteren product. Verder spuit de arts ook niet, als u jonger bent dan 18 jaar.

Stel uw arts altijd op de hoogte van eventuele aandoeningen, veranderingen in uw gezondheid en medicijngebruik.

RESULTAAT

Het optimale resultaat is na ongeveer 2 weken zichtbaar en dit houdt een aantal maanden aan. Gemiddeld zal bij 90% van de mensen een duidelijke verbetering en vermindering van de rimpels worden bereikt. Bij een kleine minderheid vallen de behandelingsresultaten tegen met betrekking tot de verwachtingen van de behandeling.

KOSTEN EN VERGOEDING

De kosten worden met u besproken tijdens een intakegesprek. De behandeling wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar.