HET VEROUDERINGSPROCES

VEROUDERING VAN HET GEZICHT

Met de het toenemen van de leeftijd wordt de huid steeds slapper en gaat door de zwaartekracht naar beneden hangen. Het gezicht krijgt steeds meer plooien (rimpels), de oogleden worden slap en de wangen en mondhoeken gaan naar beneden hangen. Het lijkt simpel, maar de verouderingsprocessen van het gezicht zijn heel complex en fascinerend. Deze berusten op specifieke veranderingen in de huid, de spieren en het bot. Ook het gezichtsvet, dat bijeengehouden wordt in verschillende onderhuidse compartimenten, speelt een rol.  Ieder gezichtsgebied kent zijn eigen verouderingsproces.

Factoren die een rol spelen bij veroudering van de huid komen van buitenaf (extrinsieke factoren) en van binnenuit (intrinsieke factoren)

Extrinsieke factoren zijn:

  • Dieet
  • UV-straling
  • Stress
  • Alcohol
  • Roken
Het extrinsieke verouderingseffect zorgt ervoor dat de huid zijn elasticiteit verliest.

Intrinsieke factoren zijn:

  • Beweging van de spieren
  • Verzakken/verminderen van het vetweefsel
  • Botresorptie

Intrinsieke verouderingsprocessen van de huid worden veroorzaakt door een verminderde celdeling, een afname van de celspanning en het trager werken van de talg- en zweetklieren.  Dit resulteert erin dat de huid droger, rimpeliger en gevoeliger is voor micro barstjes.

De huid groeit ook continu door. Omdat de huid op sommige plaatsen slechts losjes met de onderlaag vergroeid is, onstaan er plooien, rimpels en vouwen.

Met het stijgen van de leeftijd nemen alle spieren in omvang af. Herhaaldelijke beweging veroorzaakt rimpels in rustpositie in de frons, voorhoofd en kraaienpootjes.

Met ouder worden veranderd het evenwicht tussen aanmaak en afbraak van botweefsel. De botafbraak neemt de overhand. Dit resulteert tot het dunner worden van de botten, waardoor het bovenliggende weefsel geen steun meer heeft. Hierdoor wordt de huid slapper en gaat deze hangen, met aanzienlijke veranderingen in het bovenliggende zachte weefsel en de huid tot gevolg. Deze botresorptie veroorzaakt inval rondom de ogen en de slapen.

Bij veroudering hoort ook het verlies van volume in de vetcompartimenten. Met het ouder worden, raken we vet kwijt of wordt het vet anders verdeeld. Daarnaast verschuiven de vetkussentjes ten opzichte van elkaar. Dit veroorzaakt inval rondom de ogen en de slapen. Ook kan het gevolg zijn dat de positie van de wenkbrauwen verlaagt.

VEROUDERING PER DEEL VAN HET GEZICHT