Je ziet ze steeds vaker, advertenties over collageen: een voedingssupplement wat huidveroudering tegengaat, het maakt de huid gladder, zorgt ervoor dat je huid haar elasticiteit behoudt en het verminderd rimpels.

Kortom collageen is populair. Maar werkt het ook echt? Is het ook echt bewezen. Tijd om op onderzoek uit te gaan:

Collageen tegen huidveroudering: Feit of fabel.

 

 

Wat is collageen?

Collageen bevindt zich in de opperhuid. Het is verantwoordelijk voor de stevigheid. Samen met elastine is collageen verantwoordelijk voor de elasticiteit van de huid. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen gemaakt om de huid, jong stevig en soepel te houden. Na het 25e levensjaar neemt de absolute hoeveelheid collageen af omdat de huid dunner wordt ook de elastine vezels verminderen. Bij de aan zonlicht blootgestelde huid is deze afname nog groter.  De huid verouderd hierdoor, er ontstaan rimpels, de huid wordt slapper en effecten van buitenaf hebben een grotere invloed op de huid.

Collageen is dus belangrijk voor je huid. Hoe kun je er nu voor zorgen om jou collageen niveau op peil te houden?

Dit kan op verschillende manieren:

 • Dieet: Collageen kun je het makkelijkst eten. Witvlees, quinoa, zalm, bonen, linzen, noten, bladgroenten, bessen en citrusfruit zijn collageen-bommetjes.
 • Huidverzorging: Door de juiste ingrediënten in je huidverzorging te hebben die de productie van collageen op gang helpen. Dit zijn:
  • Vitamine A (Retinol)
  • Vitamine C
  • Collageen supplementen

En juist naar die collageen supplementen ben ik nieuwsgierig, zouden ze echt werken?

Wat zegt de literatuur?

Er zijn verschillende studies verricht om het effect van collageen op de huid te onderzoeken.

Medio 2020 verscheen in het Journal of Cosmetic Dermatology een overzichtsartikel waarin verschillende onderzoeken naar collageen supplementen werden besproken. In totaal hebben de auteurs van het artikel 10 verschillende onderzoeken beoordeeld. De onderzoeken zijn verricht tussen 2008 en 2018. Eén onderzoek in de USA, twee in China, vier in Japan, een in Brazilië en twee in Korea. De studies zijn dubbelblind uitgevoerd met gebruik makend van een placebo controle groep. Dit houdt in dat de deelnemers willekeurig zijn verdeeld in twee groepen, waarvan de ene groep collageen kreeg en de andere groep een placebo (geen collageen). De deelnemers, noch de onderzoekers wisten welke groep de placebo controle groep was.

Alle onderzoeken rapporteerden voordelen van de inname van collageen op de huid. De huid was meer gehydrateerd, de elasticiteit was verbeterd, het aantal rimpels verminderd, en de huid was minder droog.
Bij de  testpersonen werden geen bijwerkingen gerapporteerd.

Veelbelovende resultaten. Kijkend naar de onderzochte vrouwen, vraag ik mij af of de onderzochte populatie overeenkomt met de populatie waar ik toe behoor. Is deze vergelijkbaar? Mijn huid wordt blootgesteld aan andere omstandigheden dan de Aziatische dames. Smog, zonlicht, strenge wind en nu zelfs extreme kou..

Ik ben dus verder de literatuur ingedoken.

Proksch en collega’s uit Kiel, Duitsland, hebben in 2014 een dubbelblind, placebo gecontroleerd onderzoek verricht bij in totaal 69 dames. Ook zij trokken de conclusie dat de elasticiteit van de huid verbeterde. En er was een trend te zien dat ook de huid beter gehydrateerd was bij met name de oudere dames in de studiegroep. Ook bleek dat het effect van lange duur is bij deze oudere dames. Langdurige inname van collageen heeft een positieve impact op de huid.

Het aantal onderzochte dames in deze studie was 69, dit is niet echt een groot aantal.

In mijn zoektocht naar collageen studies, kwam ik ook het volgende onderzoek tegen. Een onderzoek verricht in Frankrijk door Jerome Asserin en collega’s. Wederom een dubbelblind, placebo gecontroleerd onderzoek. Het leuke aan dit onderzoek is dat ze de huid ook op een ander aspect beoordeeld hebben. De onderzoekers hebben in deze studie ook gekeken naar de collageen vezels in de huid. De collageen vezels vormen in de huid een netjes georganiseerd netwerk, bij het verouderen worden de vezels minder lang waardoor het vezel netwerk minder ‘georganiseerd’ is wat zorgt voor een minder sterk netwerk wat weer te vertalen is in een slappere huid. De resultaten van deze studie van Asserin waar in totaal  101 vrouwen onderzocht werden zijn veelbelovend.
Niet alleen verbeterd collageen de hydratatie van de huid, het zorgt ook voor een verbeterde dichtheid van de huid en het verbeterd de kwaliteit van het collageen vezel netwerk.

Al deze studies laten dus duidelijk voordelen zien van collageen supplementen. Ben ik helemaal overtuigd? Er zijn meer studies nodig met een groter aantal te onderzoeken personen. De besproken studies hebben nog relatief weinig personen onderzocht. Ik zie echter wel een duidelijke positieve trend.

Dus collageen supplementen tegen huidveroudering nee het is geen fabel. Er is bewijs in verschillende studies die een duidelijk voordeel laten zien. Maar meer onderzoek is zeker nodig.

Rest mij om de proef op de som te nemen en zelf de komende maanden collageen supplementen in te nemen.

Er is voldoende keuze…. O keuze stress..

Wordt vervolgd….

 

 

Literatuur:

 1. Meisam Barati, Masoumeh Jabbari, Roya Navekar et al. Collagen supplementation for skin health: A mechanistic systematic review. J Cosmet Dermatology. 2020;00:1-10
 2. Proksch E. Seggar D. Degwert. J et al. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: A double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol 2014;27:47-55
 3. Jerome Asserin, Elian Lati, Toshiaki Shioya et al. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence form an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology. 2015;0: 1-11