In de cosmetische wereld is een behandeling met botox een van de populairste behandelingen. De behandeling is veilig, snel en er is geen herstel periode. Het wordt ook wel een lunch-time treatment genoemd.

Toch merk ik dat veel klanten niet precies weten wat botox is en doet, ook wordt botox vaak gezien als een filler en andersom.

Fillers en botox zijn twee verschillende producten. Het is goed om het verschil tussen beide producten goed te begrijpen alvorens een behandeling te ondergaan.

In de komende blogs zal ik aandacht besteden aan en dieper ingaan op de verschillende behandelingen.

In deze blog zoom ik in op botox.
Wat is botox? Hoe werkt botox? Kent botox bijwerkingen? Wat kan en mag wel of niet na een behandeling.

….“Doe mij maar botox!”…., na het lezen van deze blog weet je wat je zegt wanneer je dit roept.

 

Botox: een stukje geschiedenis.

In 1822 beschreef Dr. Justinus Kerner de aandoening botulisme, een ernstige vorm van voedselvergiftiging wat resulteerde in symmetrische algehele spierverlamming. Kerner concludeerde uit zijn onderzoek dat een verdunde vorm van het ziekmakende gif gebruikt zou kunnen worden voor de behandeling van patiënten met spieraandoeningen. De daaropvolgende jaren werd de bacterie die botulisme veroorzaakt gevonden en in 1946 werd botuline toxine type A geïsoleerd door Dr. Carl Lamanna. In 1973 werd botulinetoxine getest voor de behandeling van spieraandoeningen waaronder oog tics en strabismus (scheel kijken). In 1992 werd de eerste wetenschappelijke studie met botuline toxine voor de behandeling van de frons gepubliceerd door het echtpaar Jean en Allistair een oogarts en dermatoloog. Oogheelkundige patiënten werden voor spasmen van de spieren rondom het oog behandeld met botuline toxine.  Hierbij werd opgemerkt dat de rimpels van deze patiënten na behandeling verminderden. Deze observatie heeft ervoor gezorgd dat botulinetoxine nu een van de meest belangrijke behandelingen is in de cosmetische wereld. Botox is dus eigenlijke per toeval ontdekt.

De werking van Botox.

Botulinetoxine is een gezuiverd eiwit dat de signaaloverdracht tussen zenuw en spier blokkeert. Met botulinetoxine wordt de veroorzakende spier verzwakt.
Stel we zoomen in op de spieren die onze frons veroorzaken. Door veelvuldig samentrekken van deze spieren ontstaan fronsrimpels, voor velen de welbekende lijntjes tussen onze wenkbrauwen. Door een kleine hoeveelheid botox in de spier te brengen wordt de signaaloverdracht van de zenuw naar de spier tijdelijk uitgeschakeld.
Doordat de spieren minder samentrekken zal de huid niet meer samenvouwen, hierdoor krijgt de ontstane rimpel de kans om te vervagen.

Botox doet dus niets op de rimpel zelf, maar zorgt voor een tijdelijke blokkade van het samentrekken van de spieren, waardoor de huid niet meer samenvouwt.

Voor het bereiken van het maximale effect na behandeling  is enige tijd nodig. Vaak zijn pas na een aantal dagen de eerste effecten van een botoxbehandeling echt goed zichtbaar. Het maximale effect / eindresultaat wordt pas na 2 tot 4 weken bereikt.
Na een periode van ongeveer 3 tot 4 maanden zal het effect van botox langzaam afnemen (verdwijnen uit het lichaam). De signaaloverdracht tussen zenuw en spier hersteld langzaam weer, met als gevolg het weer kunnen aanspannen van de spieren, waardoor de huid weer kan “samenvouwen”. Door het herhalen van een botox behandeling zorg je ervoor dat dit “samenvouwen” niet meer ontstaat en diepere rimpels verder kunnen vervagen. Een Botox behandeling mag pas na 3 maanden weer herhaald worden om gewenning van je lichaam op botox te voorkomen.

Een behandeling met botox.

Een botox behandeling mag uitsluitend door een arts gegeven worden. Voordat de arts de botulinetoxine in de spier brengt beoordeeld hij/zij eerst de plaats waar hij/zij de botox zal injecteren, hiervoor moet je een aantal keren fronsen, vaak wordt de plaats waar geïnjecteerd wordt met een potloodje gemarkeerd.  Na goed ontsmet te hebben zal de arts de botulinetoxine vloeistof in de betreffende spiertjes injecteren. Deze injecties voelen aan als “speldenprikjes” en zijn over het algemeen goed te verdragen. Een verdoving is niet nodig.

Bijwerkingen van botox.

Botulinetoxine is een veilig middel. Het is uitvoerig getest en onderzocht. Allergische reacties zijn zeer zeldzaam (<0,1%). Sommige mensen hebben gedurende enkele dagen last van hoofdpijn of een griepachtig gevoel. Ook deze bijwerkingen komen gelukkig zeer zelden voor.
Daarnaast zijn er de veel voorkomende lokale bijwerkingen zoals pijn op de injectieplaats, blauwe plekken. Direct na de toediening van een botox injectie kan er een “muggenbultje” en roodheid ontstaan, dit trekt vaak spontaan binnen 30 minuten weg.

Direct na de behandeling.

Veel cosmetisch artsen geven het advies na een behandeling van de frons  goed te fronsen. Hier is nooit bewijs voor gevonden. Sterker nog de eigen basis activiteit van jou spier zorgt al voor een goede opname van het eiwit in de spier.

De eerste 48 uur na de behandeling mag je geen gezichtsmassage of cosmetische behandelingen ondergaan in de regio waar je behandeld bent, ook geen sauna, warmte of zonlicht, niet sporten en/of zware fysieke belasting of inspanning en de eerste 4 uur na de behandeling niet liggen of bukken.

Wanneer mag ik geen botox behandeling?

In sommige gevallen wordt een botox behandeling afgeraden/niet verricht:

  • Bij koorts of ziektegevoel
  • Overgevoeligheid voor botuline toxine type A of een van de bestanddelen van het gebruikte product
  • Spierziekten zoals Myasthenia Gravis, het Eaton Lambert Syndroom of andere spieractiviteit aandoeningen in de medische voorgeschiedenis
  • Zwangerschap of tijdens de borstvoedingsperiode
  • Infectie of irritatie in het te behandelen gebied
  • Huidkanker of andere kankersoorten in het te behandelen gebied.
  • Stollingsstoornissen
  • Gebruik van bepaalde antibiotica soorten of geneesmiddelen die de neurotransmissie beïnvloeden (spierverslappers
  • Wanneer je recent een tetanusinjectie hebt gehad
  • Wanneer je jonger bent dan 18 jaar.

 

Botulinetoxine wordt zowel in de cosmetische industrie gebruikt maar ook steeds meer in het medisch domein.
Denk bijvoorbeeld aan botox in de okselregio tegen overmatig transpireren of botox in de kauwspier tegen tandenknarsen.

Heb jij vragen over botox of wil je graag weten of jij in aanmerking komt voor botox? Je kunt altijd geheel vrijblijvend een intakegesprek plannen of mailen met al je vragen.

 

 

Literatuur:

Kerner J. Vergiftung durch verdorbene Wurst. Naturwissenschaften und Arzneykunde 1817;3:1-25.

Lamanne C et al. The purification and crystallization of Clostridium botulinum type A toxin. Science, (1946), 103:613-614.

Pidcock FS et al. The emerging role of therapeutic botulinum toxin in the treatment of cerebral palsy. Journal of Pediatrics, (2004), 145: 33-35.